SITUACIJA SA ŠUMSKIM POŽAROM KOJI JE IZBIO U NACIONALNOM PARKU PROKLETIJE

SITUACIJA SA ŠUMSKIM POŽAROM KOJI JE IZBIO U NACIONALNOM PARKU PROKLETIJE

Napravljeno dana 08/09/2021

Pec´, 30- 31.07.2021.

OKO PODNE, U NACIONALNOM PARKU PROKLETIJE - SELO ŠTUPEK – DIVLJA ŠUMSKI POŽAR!

Juce 30. jula 2021, u popodnevnim casovima, Operativni centar za hitne situacije 112 u Peci izvestio je da je primio informacije o šumskom požaru koji se širi na gorepomenutoj lokaciji. Jedinice Nacionalnog parka su prvobitno reagovale na požar pokušavajuci da ga ugase ili stave pod kontrolu, ali nisu uspele. Zbog toga su zatražili pomoc´ STRUCNIH VATROGASNO - SPASILACKIH JEDINICA U PECI.

Oko 15.00 casova, 30. jula 2021. godine, u operaciji koju je koordinisala Agencija za upravljanje vanrednim situacijama, pripadnici vatrogasno-spasilackih jedinica iz opština peckog regiona ukljucujuci Klinu, Istok, Ðakovicu, Junik i Decane stigli su na lokaciju, pod rukovodstvom i upravom AUVS.

Vatrogasno-spasilacke jedinice su takode bile prisutne 31.07.2021, sa 23 pripadnika iz opština.

Jedinica KBS-a sa 28 pripadnika, jedinice Nacionalnog parka - 12 službenika i pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova bili su u stanju pripravnosti za reagovanje na situaciju, stavljajuci na raspolaganje sve svoje kapacitete.

Pokušaji suzbijanja požara u takvoj situaciji bili su nedovoljni, izmedu ostalog, zbog strmog terena i nemogucnosti pristupa tom podrucju kopnenim putem.

Shodno tome, pod koordinacijom OC AUVS-a i OC MUP -a, podnet je zahtev SC SSBK (Situacionom centru - Sekretarijatu Saveta bezbednosti Kosova) da helikopteri KFOR -a pruže pomoc.

Pomoc´ je pružio KFOR JOC (Zajednicki operativni centar KFOR-a) cime je do vecernjih sati 30. jula privremeno stabilizovan požar.

Danas, 31.07.2021. godine, svi gore pomenuti lokalni kapaciteti angažovani su od ranih jutarnjih casova na preduzimanju mera za uklanjanje rizika od ponovnog aktiviranja požara.

Na osnovu preliminarne procene, može se pretpostaviti da je do 50 ha površina zapaljeno i ošteceno.

Konacna procena ce se sprovesti nakon potpunog uklanjanja svakog rizika od ponovnog aktiviranja požara.

Kako bi propratilo situaciju iz prve ruke, ovu lokaciju je danas posetilo rukovodstvo AUVS - Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, generalni direktor g. Fadilj Kodra.

Mesto su obišli i predstavnici Kabineta ministra unutrašnjih poslova, šef Kabineta, gda Jeta Tela, zamenik ministra Bardhilj Dobra, u pratnji osoblja Kabineta ministra MUP-a.